Vad är Tribal och ATS®?

Tribal eller Tribal Style belly dance är ett samlingsnamn på stilarna ATS® – American Tribal Style® belly dance och Tribal Fusion belly dance.


ATS® – American Tribal Style® belly dance

ATS® eller American Tribal Style® belly dance är en dansstil som grundades i USA på 1980-talet. Det är en modern form av magdans med starka influenser från orientaliska, indiska och spanska danser. Mixen av de olika danserna märks i rörelser, musik och klädsel och skapar ett kraftfullt och vackert uttryck.

Musiken vi dansar till är allt från egyptiska flöjter och tunga trummor till balkan och pop. Stilen kännetecknas av färgglada kostymer med stora virvlande kjolar.

ATS® bygger på strukturerad och synkroniserad improvisation i grupp där vi med hjälp av en uppsättning rörelser och tecken dansar tillsammans och turas om att leda vår ”tribe”. Dansen delas upp i snabbt och långsamt, var och en med sin specifika vokabulär.

Med olika tecken visar vi varandra när det är dags att ändra steg och formationer. På så sätt kan hela gruppen kommunicera och dansa samstämmigt trots att vi improviserar. Det unika är just att man improviserar synkroniserat och att man skapar i stunden så ingen dans blir den andra lik. Dessutom bär och spelar alla dansare fingercymbaler.

Berenike, Anne, Derya och Helen på Orientalisk galashow, Lilla teatern i Uppsala 15 december 2019.

Berenike, Anne och Helen dansar på Studiefrämjandet Stockholms terminsavslutning den 19 maj 2019.

Berenike och Helen den 15 november 2014 i Essex.

Här nedan kan du se medlemmar ur gruppen FatChanceBellyDance® uppträda med ATS®.

Dansen American Tribal Style®, förkortningen ATS®, gruppnamnet FatChanceBellyDance® och förkortningen FCBD® är registrerade varumärken – För mer information om vad registreringen innebär – gå till www.fcbd.com/about/legal.shtml

FatChanceBellyDance®, FCBD®, ATS® and American Tribal Style®, are federally registered trademarks of FatChanceBellyDance, Inc. For more information, please visit www.fcbd.com/about/legal.shtml

Ur ATS har  andra stilar utvecklats, en som blivit mer och mer populär är Tribal Fusion.


Tribal Fusion

Tribal fusion belly dance blandas med ytterligare dansformer och är en mer experimentell form av dans där man skapar koreografier och lånar rörelser från exempelvis modern dans, breakdance och popping/locking. Inom Tribal fusion finns olika stilar såsom Dark Fusion, Gothic Fusion, Burlesque Fusion, Gypsy Fusion osv. Fusion kan dansas till allt från klassiska orientaliska rytmer till elektronisk musik. Här framför dansösen Samantha Emanuel ett av sina fantasiska Tribal fusion-solon.

Här har dansaren Manca Pavli intervjuat några av världens populäraste tribaldansare och de försöker beskriva vad Tribal är för dem och vad som skiljer deras stil från andra.