Cymbaler

Fingercymbalerna är en obligatorisk del i ATS, vi har alltid på oss fingercymbaler men spelar dem oftast bara till de snabba rörelserna.

Det vanligaste mönstret som dansarna spelar med sina cymbaler heter Longa (kallas ibland ”gallop” eller ”triplet”). Man spelar höger-vänster-Höger (eller 123). Det tredje slaget är det dominanta och landar på takten  …..hvH…..hvH…..hvH…..hvH…..

 

 

Till vissa ATS-rörelser passar andra mönster bättre, exempelvis Military Pattern som är…..hvH…..hvH…..hvhvhvH….. eller …..123…..123…..1234567…..

Utöver dessa finns det oändligt många mönster att spela, det är bara fantasin som sätter gränser.

 

Om du ska köpa cymbaler

Fingercymbaler
Cymbalerna bärs på tummen och långfingret på båda händerna, så du behöver fyra stycken.

Köp cymbaler som har två hål i toppen som du kan trä ett brett gummiband igenom. Det finns cymbaler med bara ett hål men på dem kan du bara trä igenom ett tunt band. Anledningen till att det breda bandet är bättre är att det sitter stadigare på fingrarna och det blir lättare att spela, de tunna banden kan skära in i fingrarna och göra att cymbalerna rör sig på ett oönskat sätt när du börjar röra på händerna.

Det är en smaksak om man vill ha stora eller små cymbaler, men om man är nybörjare kan det vara lättare att lära sig spela med små.

I Stockholm finns några butiker som säljer fingercymbaler, bland andra Handel & Vandel på Östgötagatan 33 och EKC Dansskola på Tjurbergsgatan 27.