Historia

Jamila SalimpourJamila Salimpour

Tribal Style Bellydance föddes i San Francisco runt 1967. Stilens grundare är Jamila Salimpour och hennes dansgrupp Bal Anat. Den bygger på Jamilas kunskaper i traditionell arabisk och turkisk dans och musik, och har en utpräglat folkloristisk känsla. Jamilas dotter Suhaila har grundat en metod för att lära in orientalisk dans som är mycket genomarbetad och populär – Salimpour-metoden.carolena nericcio http://www.fcbd.com/CarolenaNericcio/index.shtml

Masha Archer och Carolena Nericcio

Jamila Salimpour hade en elev, Masha Archer, som förde in feministiska element i stilen och arbetade för att få bort den sexistiska stämpel som magdans har haft sedan 1800-talet. Hennes elev, Carolena Nericcio, grundade den stil som skulle bli American Tribal Style – ATS – som är en av de stora stilarna inom Tribal idag. Hennes dansgrupp FatChanceBellyDance är fortfarande stilbildande inom genren.

ATS

ATS är en utpräglad gruppdans. Dansformen är skapad som ett system av rörelser, tecken och formationer för att låta dansarna improvisera i grupp med hög precision, så att åskådaren ser en perfekt synkroniserad gruppdans som ser koreograferad ut men som skapas i varje ögonblick av dansarna. Varje grupp har en ledare som utifrån bestämda regler ger tecken till gruppen vilka steg och formationer som ska utföras. Alla dansare bär och spelar fingercymbaler. Dansen är mycket populär i USA och växer nu i popularitet i Europa, Asien och Australien.Frederique Johnston - The Lady Fred

Jill Parker och Frederique Johnston

Några av Carolenas tidiga elever bröt sig loss för att skapa nya variationer inom Tribal. Jill Parker, fortfarande ledare för gruppen Ultra Gypsy, var en av dessa, och hennes elev Frederique Johnston var en av de första som blandade in västerländska element i Tribal Style, när den första Tribal Fusion-gruppen startades 2000 av Frederique. Dansformen sågs av en vidare publik för första gången av Frederiques grupp Romani, på den första Tribal Fest (den största festivalen i USA dedikerad till Tribal Style Bellydance) 2001.

rachel brice http://people.tribe.net/starwilflowr/blog/2a70159d-0af6-45d7-b6ed-f5cf7b59f22e

Rachel Brice och Mardi Love

Tribal Fusion populariserades ett par år senare då Rachel Brice och hennes grupp the Indigo började turnera med Bellydance Superstars. Rachel Brice, som numera räknas som kanske det största namnet inom Tribal Fusion, beskriver sin egen dansbakgrund och sina influenser som en blandning av Salimpour-metoden, ATS och Mardi Love, en av grundarna av the Indigo och den som skapat större delen av den visuella image som Tribal Fusion har.

ITS, ATS och Fusion

Många variationer döljs bakom det övergripande namnet Tribal Style – men de stora grenarna är ITS (improvisational tribal style) som är en improviserad gruppdans och där ATS är ojämförligt störst, och Fusion, som dansas både i grupp och solo, och oftast är koreograferad. ITS dansas traditionellt till egyptisk folkmusik, och har en arabisk/orientalisk look med stora virvlande kjolar, bara magar, tofsar, stora tunga smycken och tatueringar. Fusion kan dansas till i princip all musik, och är mer experimentell både till uttrycket och utseendet.

Text av Ulla Edenmark

 

Tribal Empire – Sveriges första tribalgrupp

Tribal Empire

Det var Ulla Edenmark som tog Tribal till Sverige!

Sommaren 1996 var Ulla i Salt Lake City på en magdansfestival och såg för första gången gruppen FatChanceBellyDance. Senare fick hon också möjlighet att ta en workshop med grundaren Carolena Nericcio m.fl. När hon kom hem började hon lära sig systemet och reste sedan till San Francisco där hon gick på alla kurser och föreställningar hon kunde.

Våren 2000 höll Ulla en intensivkurs med tema Tribal. På den kursen gick Sophia Ström, Natasja Mrdjanov och Cecilia Brättemark, som skulle bli Tribal Empire, Sveriges första renodlade tribalgrupp.

 

 

 

 

Länkar till andra sidor om tribaldansens historia

FatChanceBellyDance

Suhailainternational 1

Suhailainternational 2

Gildedserpent

Hipnotic